Stages en vrijwilligerswerk in Zuid-Amerika

Nieuwsgierig, avontuurlijk en op zoek naar een mooie stage of zinvol vrijwilligerswerk? Beyond South America– een kleinschalig bemiddelingsbureau in stages, vrijwilligerswerk en cursussen – helpt, koppelt en ondersteunt.

Beyond South America bemiddelt voor projecten in Zuid-Amerika. Nee, niet voor de standaard vakantieoorden, maar voor landen waar méér kan. Via Beyond South America kun je het prachtige Zuid-Amerika met hoge besneeuwde bergen, donkere jungles, bruisende steden, eindeloze stranden en een trotse bevolking leren kennen op een manier die bij jou past.

Je kunt je handen uit de mouwen steken als vrijwilliger en met de lokale bevolking samenwerken in mooie en zinvolle projecten. We bieden ook uitdagende stageplaatsen aan. Een nieuwe taal leren, bij een lokale familie verblijven, danslessen volgen of met spannende excursies mee? Er zijn werkelijk tal van opties.

Beyond South America, nu actief in verschillende landen op het Zuid-Amerikaanse continent, is opgericht om stagiaires en vrijwilligers uit de hele wereld op een passende plek bij lokale organisaties te plaatsen. Hierbij geven we veel aandacht aan duurzaamheid en proberen we dit zo betaalbaar mogelijk voor je te houden. Duurzaamheid is voor ons een belangrijk thema. Dat betekent niet alleen zorg voor natuur, milieu en omgeving, maar ook aandacht voor de impact van projecten op mensen. Hoe kunnen we bijdragen aan ontwikkeling en zelfredzaamheid op korte en vooral op langere termijn? Een van de manieren is zorgen dat kinderen en jongeren meer toekomstperspectief krijgen. En tevens zorgen we dat onze zorg en dienstverlening niet zomaar even is, maar aanhoudend. Zodat er iets blijvends tot stand komt.

Door stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen via Beyond South America  steun jij daarnaast de stichting 7857893102 in Bolivia. Een deel van het geld dat je betaalt gaat namelijk naar de stichting, die letterlijk vertaald ‘het Huis van de Vrolijkheid’ betekent. Met liefde en toewijding ondersteunt de stichting kinderen en jongeren die te maken hebben gehad met (familie) trauma’s zoals seksueel, mentaal en/of fysiek misbruik, verwaarlozing. Hun missie is kinderen en jongeren in Cochabamba, Bolivia stimuleert en faciliteert om trots te worden. Dit doen we door ze workshops aan te bieden waarin we werken aan sociaal emotionele ontwikkeling. We besteden onder andere aandacht aan traumaverwerking, omgaan met agressie en seksuele voorlichting, maar ook aan plezier maken en elkaar leren vertrouwen, waardoor ze sterker en zelfverzekerder de wereld in kunnen.

Wat is er dan zo’n beetje mogelijk, horen we je denken? Nou, alles eigenlijk!

Wil je via onze organisatie vrijwilligerswerk doen, dan zoeken wij een project (of meerder projecten) voor je, afhankelijk van jouw voorkeur, interesses en opleidingsachtergrond. We werken samen met projecten op het gebied van onder andere onderwijs, gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, tuinbouw, milieu, dieropvang, software en marketing. Een paar voorbeelden? Van een weeshuis tot een brandwondencentrum, van scholen en moestuinprojecten tot gemeenschappelijk wonen. Doelgroepen zijn minderbedeelde groepen zoals (straat)kinderen, baby’s en misbruikte (jonge) vrouwen. Check de verschillende landen voor concrete opties!

Ook stage lopen is bij ons een optie. Dat een stage of onderzoek in het buitenland goed op je cv staat, is natuurlijk niet voor niets. Het is ontzettend interessant, uitdagend en waardevol om je toekomstige beroepspraktijk vanuit een andere maatschappelijke en culturele context te ervaren. Een stage in het buitenland kan je leven veranderen. Je ontmoet andere mensen, verdiept je in een andere cultuur en je maakt vrienden voor het leven. Je leert ook meer over jezelf. Kortom, verbreed je horizon en leer! Er zijn voor ruime mogelijkheden voor mbo’ers, hbo’ers en wo’ers. Voor uiteenlopende opleidingen zoals Antropologie, Marketing, Communicatie, ICT, Creatieve therapie, technische opleidingen en nog veel meer. Naast het volgen van stages is het ook mogelijk een onderzoek te doen via ons. Samen met jou zoeken wij een interessant project voor stage of het doen van onderzoek. Passend bij je opleiding, interesses en leerdoelen en met de juiste supervisie. Bij Ervaringenkun je lezen over stagiaires die je voor gingen!

Hablas español o falas portuguêse? Dat is mooi, want in Zuid-Amerika wordt erg weinig Engels gesproken. Wij raden daarom aan thuis alvast wat Spaans of Portugees te oefenen. Ter plekke kun je nog een taalcursus volgen. Spreek je de taal een beetje, dan kun je echt in contact komen met de lokale bevolking. Dan zal je veel meer uit het verblijf halen. Het leren van een taal is een uitstekende manier om je volledig onder te dompelen in de Zuid-Amerikaanse cultuur. Muito bom! Zowel privélessen als groepslessen zijn mogelijk en je kunt het zo intensief maken als je zelf wilt. We kunnen de taallessen laten aanpassen aan jouw persoonlijke behoeftes. Aan de slag in een ziekenhuis? Dan kun je in lessen richten op contact met patiënten, ziekenhuistermen en het beschrijven van symptomen. Aan de slag op een school? Dan kun je bijvoorbeeld leren hoe je in het Spaans het beste Engelse grammatica kunt uitleggen.

Houd je van dansen? Si, si! Wij ook! Zuid-Amerika staat bekend om de vrolijke, ritmische muziek. Ze zeggen dat de bevolking eerder leerde dansen dan praten. In praktische elk land zijn er vele mogelijkheden om typisch Zuid-Amerikaanse dansen, zoals de salsa en de samba, snel onder de knie te krijgen.  Voor de actievere reiziger, zijn er ook allerlei sportactiviteiten waarin wij voor je kunnen bemiddelen. Je kunt surf- en duiklessen nemen of je leven riskeren op de mountainbike op ‘el camino de la muerte’ (de weg des doods) in La Paz. Verder is er: hiking- en trekkingstochten, kanovaren, paragliden, mountainbiken, klimmen en alles wat je verder kunt bedenken!

In alle landen is heel veel te zien en te beleven. Culturele diversiteit in Zuid-Amerika is enorm en er valt veel te leren over de inheemse bevolking en de geschiedenis van landen en steden. Wij zorgen in ieder geval voor een eerste kennismaking met de stad waar je neerstrijkt. We kunnen goede tips geven en je in contact brengen met betrouwbare lokale gidsen voor spannende excursies.

Heb je interesse, dan kun je altijd vrijblijvend om informatie vragen. Per e-mail of eventueel via Skype. We kunnen dan samen op zoek gaan naar wat het beste bij je past. Wat we allemaal kunnen bieden is te veel om hier te beschrijven, maar we zijn ervan overtuigd dat we een geschikte en leuke plek voor je kunnen vinden.